Reasons your car engine is idling too low or too high and the solutions

11/02/2018

Latest news articles

Car engine idle isn't a nice experience. Read this article to know the symptoms and solution.

Car engine idle is a regular occurrence car owners experience while driving. You may ask, what is an engine idle? To put it simply, an engine idle is when your engine is running when the car is not in motion. When an abnormal sound or problem is coming from under your car's hood, something is not right. And it can affect your car's idle speed. Car engine idle problems could be low idle, lumpy idle, slow idle, and bad idle and fast idle.

Symptoms associated with car idles should be checked, straightened out and fixed. Following are symptoms and similar problems which you should be on the lookout for, to help you troubleshoot the car idle issues.

the headlight of a car

Car engine idle problems could be low idle, lumpy idle, slow idle, and bad idle and fast idle

Symptom 1: The engine not idling smoothly

The engine is not idling smoothly, or when it idles, it stalls when your car engine is cold. Another one. Your car engine is cold, your foot has been taken off the gas pedal and the engine is running very rough. Stalling may occur here.

Possible Causes

1. A carburetor that has a bad accelerator pump

Solution: Have your carburetor replaced or you replace the accelerator pump.

2. A leaking vacuum

Solution: Inspect the vacuum and have the vacuum lines replaced if necessary.

3. An idle speed not set correctly

Solution: Set the idle speed according to specifications.

4. A type of ignition problem

Solution: Examine your ignition wires, distributor cap, spark plugs, and rotor and replace them if you discover any problem.

5. A bad EGR valve

Solution: Get a new EGR valve.

6. A faulty computerized engine control system

Solution: Get a scanning tool and check the engine control system. Circuits should be tested and parts fixed or replaced (This is not something you should do yourself).

7. A mechanical problem from the engine

Solution: Have the compression checked to know the condition of the engine.

8. A dirty fuel injector

Solution: Clean up the fuel injector or replace it.

>>> Also check out: Why your car engine is stalling and how to fix it

the front of a white car

The engine is not idling smoothly, or when it idles, it stalls when your car engine is cold

Symptom 2: The engine idling too fast

The car engine idles too fast. The engine runs for long before it is warm but the idle speed isn't coming down to normal. It was noticed when you stopped the car while you pushed the brake pedal hard to stop the car from moving.

Possible Causes

1. A carburetor that has a bad accelerator pump

Solution: Replace the carburetor or the accelerator pump.

2. Fuel pressure regulator probably operating at a too low pressure

Solution: Inspect the fuel pressure using fuel pressure gauge. Get a mechanic to do this for you, replace the fuel pressure regulator.

3. An ignition timing not correctly set

Solution: Adjust the ignition timing.

4. An engine that could be overheating

Solution: Examine and fix the cooling system.

5. The idle speed may be incorrectly set

Solution: Set the idle speed with the correct specification.

6. A vacuum leak

Solution: Check the vacuum lines and replaced when necessary.

7. A failed alternator

Solution: Replace the alternator.

Video: Here's how to fix engine idle problems in your car

Symptom 3: the car stalling when it was quickly stopped

Your car stalls when you quickly stop it. You were having a smooth ride and you wanted to apply the brakes, so the gas pedal was let off. The engine started jerking which can end up in a stall. This scenario isn't all good because when the engine dies, you are going to lose power steering.

Possible Causes

1. A computerized engine control fault

Solution: Get a scanning tool to check the engine control system. Test the circuits, then fix or replace the parts as required (Get an expert to do this).

2. A critical vacuum leak

Solution: Inspect the vacuum lines and make a replacement if required.

3. A broken linkage

Solution: Repair it or have it replaced.

Car idling isn't always a nice experience but knowing what to do when it happens will help you figure it out and fix it. Don't forget to inspect the car engine idle with the defroster and air conditioning in the OFF setting.

an rusted Volkswagen Beetle

This scenario isn't all good because when the engine dies, you are going to lose power steering

>>> Suggested posts: 

>>> Check out more handy maintenance tips and advice on Naijauto.com​

Jane Osuagwu

FEATURED TOPICS

MOST VIEWED ARTICLES

LATEST NEWS

Latest review Articles

Latest price articles